Kardeşim Levent Tuğrul´71 bu hafta Söke Atburgazda,oradaki sanayicilere kurduğu süper kritik gaz ekstraksiyon fabrikasını çalıştırıp teslim etti. Bunu yazmak
istedim çünkü bu Türkiyede ilk kez yapılan bir iş.
Fabrikada buğday ve benzeri bitkileri, 300 Bar basınç altında sıvı karbondioksit ile reaksiyona sokup içindeki ( yağ , protein, vitamin , antioksidan v.b.) maddeleri
PDI. kontrolü ile denatüre etmeden ( doðal özelliğini olduğu gibi koruyarak ) biyoyararlanması çok yüksek maddeler olarak elde ediliyor.
Buradan elde edilen unla deneme olarak yaptıkları ekmekte % 50 protein olduðunu saptadılar. Beslenme ile ilgili olanlar bunun ne kadar muazzam bir şey olduğunu bilirler. Levent daha öncede % 55 protein içeren soya üretmişti.
Bu ürünler beslenme destekleyici tüm hazýr gıdalarda, ilaç sanayiinde ve mamalarda v.b. kullanılıyor.
Bu Levent Tuğrul'71´in Tübitak destekli , Dünya bankası kredili bir projesiydi. Bölge ve ülke ekonomisine katkısı ciddi boyutlarda olacak ve çok benzeri kurulacaktır.
Tübitak´takiler ürüne "Levent´,in Beyaz Altını "adını vermişler.
Sevgiler.
Bülent
Doç.Dr.Bülent Tuğrul
Genel Cerrahi Uzm.
4223806