Bugün erken kahvaltıyı sonrası Lima’dan ayrılarak otobüsümüzle Pan-Amerikan otoyoluna girip ve inanılmaz bir coğrafyada, Pasifik Kıyı Çölü üzerinde yol alarak Pisco’ya gidiyoruz.. Buradan, ufak Chessna tipi uçaklarla Nazca Çölü üzerinde uçarak Nazca Çizgilerini izleyeceğiz.



Nasca çizgileri, ilk kez 1926’da bir pilot tarafından fark edilmiş. Bunlar, yüksek ve kıraç Nazca Çölünde, 80 km boyunca uzanan bazı canlı çeşitleri ve geometrik biçimlerden oluşan çizgiler. Bölge yaklaşık 500 km2 olup, en büyük figür 270 mt. uzunluğundadır. Nazca Çölü, dünyanın en kuru toprak parçalarından biri olup, yıl boyunca sıcaklık 25C’ civarında. Yani çizgiler, bu kuru, rüzgarsız, yağışsız ve durağan bir iklim sayesinde günümüze kadar gelebilmişlerdir. Aksi takdirde son derece yüzeysel olan ve sadece 10-30 cm. derinliğe sahip bu çizgiler çoktan silinmiş olurlardı. Karbon 14 teknikleriyle yapılan ölçümler, bu çizgilerin MÖ 800 - MS 300 aralığında yapıldığını söylemektedir.



Çok basit çizgilerin yanı sıra, sinek kuşu, örümcek, kertenkele, maymun gibi çok daha karmaşık figürler de yer almaktadır. Çizgilerin çizildiği ya da kazındığı zemin, kırmızı-kahverengi demir oksit kaplı çakıllardan oluşmaktadır. Bu çakıllar hareket ettirildiğinde, yerinden kaldırıldığında veya kazındığında, alt taraftan ortaya çıkan açık renkli toprak zeminiyle bir kontrast teşkil etmektedir. Temel olarak çizgilerin yapılışı buna dayanmaktadır.




Bu çizgiler üzerindeki ilk çalışmalar 1901’de Max Uhle ile başlamış, 1939’da Paul Kosok burayı tüm dünyaya tanıtmıştır. Bilahare Kosok’un talebesi ünlü Alman Matematikçi Maria Reiche, 1940-1998 arasındaki tüm yaşamını bu çizgilere ve onların korunmasına adamış ve 1994’de bölgenin tümüyle UNESO tarafından Dünya Mirasını Koruma Programına alınmasını sağlamıştır. Neden ve nasıl yapıldıkları konusunda pek çok teori bulunmakta Uçuşumuzu tamamladıktan sonra Paracas’da, konaklayacağımız Double Tree Paracas by Hilton’a gidiyoruz.