Elhamra Sarayı
Elhamra sarayı 1232´de Endülüs Emevilerinin devamı olan Güney İspanya´da Beni Ahmer Sultanlığı devletini kuran Nasri hanedanı I.Muhammed bin Yusuf zamanında temelleri atılmıştır.Sabika tepesinden Granada şehrine hükmeden Elhamra Sarayı,Darro ve Ganil ırmaklarına bakan sarp bir tepenin üzerindeki bir düzlükte kurulmuştur. Saray, aynı sülaleden gelen çeşitli hükümdarlar’ın III. Ebu Abdullah Muhammed, I. Ebul Haccac Yusuf, V. Muhammed dönemlerinde yapılan ilavelerle genişletilerek 142.000 m² alanı kaplamıştır.Elhamra sarayı adını Arapça Kırmızı "Kızıl" anlamına gelen El-hamrâ sıfatıyla tanımlanması, inşaattında kullanılan kil harcının kızıla çalan renginden ve güneşin batışı esnasında üzerine düşen kızıl ışınların saray duvarlarına yansımasından dolayı bu ismi almıştır
Elhamra ilk olarak askeri bir alan olarak tasarlandıysada zamanla emirlerin yaptırdığı yapılarla muhteşem bir saraya dönüştü. Saraya mükemmel bir taç kapıdan girilir.Elhamra kale,ribatlar,yazlık saray ve cennetül arif ile dört ana kısımdan oluşur. Girifit bir yapıya sahip olan Elhamra Sarayı, birbiriyle bağlantılı sayısız odalar ve salonlar, bu mekanların arasında yer alan avlular, ferahlatıcı yeşil alanlar, fıskiyeli havuzlar, akar çeşmeler ve bahçelerden ibarettir.Salon ve avlu duvarları yüzlerce çeşit geometrik desenlerle süslenmiş seramikler ile örülmüştür.
Elhamra geniş bahçeler ve parklar içinde bir köşk, saray ve külliyedir. Kale duvarları arasında kalan saha, çeşitli süs bitkileri, hayvanlar ve fıskiyelerle nefis bir manzara arz etmekteydi. Yine bu saha, birbiriyle kenetlenmiş sanat âbideleriyle doluydu.
Aslanlı Avlu
Elhamra sarayı’nın elçiler salonuna açılan on iki aslan sütunlu, fiskıyeli avlusudur.
Kızkardeşler Salonu
Draza bahçesine bakan aynı isimli cumba vasıtasıyla da sarayın ünlü İki Kız Kardeş Salonu´na (Sala de las dos Hermanas) geçilmektedir. Adını, döşemedeki damarları iki genç kız figürüne benzetilmiş büyük bir mermer bloktan alan salonun duvarları, Endülüs hat sanatının en güzel örneklerinden olan İbn Zamrek´in şiirlerinden alınma yazılarla tezyin edilmiştir.
Cennet’ül Arif Bahçeleri “ Generalife ”
Cennet’ül arifin ismini rivayetlere göre Mimarı Arap Yanat al Arif´ten alındığı söylenir. Başka rivayetlerde sarayın her tarafını süsleyen “Allah” yazılarıyla, Cennet’ül arifin bahçelerininde mimarının evrenin hakimi “Allah”cc. olduğu ve bu bahçelerinde cennet özlemini ifadesi olarak tasvir edildiği bir çok rivayette söylenmektedir.“
Bereket Bahçeleri - Mersinli Avlu
Avlu’nun havuzu sarayın aynası’dır.Gün batımında kızıl rengin, suya yansıması ile muhteşem bir manzara oluşturur.
Meşveret Salonu
“Mexuar” Meşveret Salonu, Sultan I. İsmâil döneminde inşasına başlanılmıştır.Adalet divanı olarak emirlerin ve devlet erkanı’nın iştişare,meşvere yaparak görüş birliğine vardıkları, İdarî ve adlî meselelerin görüşüldüğü bölümdür.
Elhamra, Kastilya Krallığı´nın 1491´de başlattığı sıkı muhasara sonucu 3 Ocak 1492 tarihinde son Nasrî emîri Ebü Abdullah Muhammed b. Ali tarafından Gırnata şehriyle birlikte İspanyollar´a teslim edilinceye kadar geçirdiği iki asırlık tarihi boyunca hiç düşman istilâsına uğramamıştır. Zaptedildiği gün ise kardinal Pedro de Mendoza, Elhamra´nın el-Kasaba bölümünde bulunan Gözetleme Kulesi´ne (Torre de la Vela) ünlü gümüş haçı dikerek İspanya´da İslâm hâkimiyetinin tamamen son bulduğunu ilân etti.
ikametine tahsis edilmiş ve Amerikalı yazar bu odada Elhamra ile ilgili anılarını kaleme almıştır.
1870 yılında Elhamra´nın hukukî statüsü köklü esaslara bağlandı ve millî anıtlardan sayılarak himaye ve bakımı için her yıl devlet bütçesinden muayyen bir payın tahsis edilmesi kararlaştınldı.1905´te koruma ve bakımı özel bir komisyona verildi; bu komisyon da 1913 yılında görev ve yetkilerini Halk Eğitimi Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü´ne bağlı bir birime devretti.1985 yılından beri ise Elhamra ile ilgili bütün hizmetler, El Patronato de la Alhambra y Generalife adlı bir kuruluş tarafından yürütülmektedir. Elhamra Sarayı 1984 yılında ( UNESCO ) Dünya Eğitim Kültür ve Bilim Örgütü tarafından dünya kültür mirası listesine alınmıştır.Elhamra günümüzde dünya’nın yedi harika yapısı arasında gösterilmektedir.
Referans:
https://www.el-endulus.com/index.php?option=com_content&view=article&id=10&Itemid=16
