ZEUS MAĞARASI
..... Dilek Yarımadası Milli Parkı´nın giriş kapısının sol tarafında, 200 m. İçeride bulunan mağaranın girişi, 20 metre kadar kaygan taşlı patikadan sağlanır. Dilek Milli parkının adından dolayı mağaranın sağında ve solunda bulunan ağaçlara gelenler “Dilek” için bez parçaları bağlamaktadırlar.
Mağaraya girildiğinde, O haşmetli tanrı “Zeus” un yüzünü görür gibi olursunuz. 10 – 15 metre derinliğindeki su adeta burayı bir havuz haline dönüştürmüştür. Suyu soguktur. Mavi – Yeşil renkli su ; dağdan gelen tatlı suyun ve denizden gelen tuzlu suyun karışımı şeklindedir.Yazın soğuk olan su kışın ılık olduğu için mağara yöredeki gençlerin, yazında turistlerin yüzme havuzu haline dönüşür. Kuşadasından safariye çıkan ekipler bütün günün yorğunlunu mağaranın serin sularında yüzerek giderirler..
Göktanrısı Zeus, kardesi Poseidon´u kızdırdığında afroditi de yanına alarak Poseidon un elindeki üçlü yabasını kaldırarak dalgaları kabartıp, denizi altüst eden gazabından kaçıp sakinleşmesini beklemek için bu mağaraya sığındığı söylenir. Bu arada dinlenir ve banyo yapar. Afroditin güzelliğinin, mağaranın içindeki büyük kayanın yanından çıkan çamurdan geldiği söylenir. Güzelçamlı sakinleri ve yabancı turistler, denizin çok dalgalı olduğu günlerde ve havanın denize elvermediği günlerde tıpkı “Zeus” gibi burada yüzerler, o mitolojik havayı teneffüs ederler.
Mağaranın sularının denize döküldüğü bilinir ama kimse mağaranın sonuna kadar gidememiştir.

Ben sadece elimle suyun hakikaten soguk olup olmadigini kontrol ettim. Eylul ayi icin oldukca soguktu.
M. Ilker Gelişen ‘71
https://www.guzelcamli.com/tr_index.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCzel%C3%A7aml%C4%B1,_Ku%C5%9Fadas%C4%B1
https://www.kusadasitanitim.com/categories.php?cat_id=7