Şifre: Şifremi Unuttum
     
Üyelik
  Web Üyeliği
  Kullanım Kuralları
Balmed Hakkında
  Tüzük
  Bize Ulaşın
  Yönetim Kurulu
  Dernek Üyeliği
Kariyer
 
  Kariyer Alanı
Alışveriş
  Mağaza
İlan Panosu
  Emlak
  Vasıta
  Eşya
  Özel Ders
  Diğer



ANILAR
YENİ ASIR 4 HAZİRAN 1982 CUMA
BİNBAŞI'DAN HABER VAR
"NEWYORK - GELİBOLU KÜREKLE"
CUMHUR AYDIN'79
"KAYBOLUYORSUN"

"MAARİF KOLEJLİLER BULUŞMASI"
16-17 Mayıs 2009 günlerinde Samsun da eğitim meşalesini yakmak için buluştuk....

Sevgili Kardeşlerim,

16-17 Mayıs günlerinde Samsun Maarif Kolejli kardeşlerimizin evsahipliğinde buluştuk, gelecek için ümit ve enerji dolu planlar yaptık, sonsuza dek yaşaması umudu ile "maarifliler" korusuna ağaçlar diktik.

Bu güzel ve anlamlı organizasyonun bir parçası olmaktan gurur duyduk. Aşağıda yeni oluşan derneğin basın bildirisini okuyabilirsiniz.

SAMSUN BASININ DA ETKİNLİĞİMİZ 1

BASINDAN 2

16-17 MAYIS 2009

MAARİF KOLEJLİLER BİRLİĞİ

BASIN BİLDİRİSİ

NİÇİN YENİDEN MAARİF KOLEJLERİ ?

YABANCI DİLDE ÖĞRETİM VEREN OKULLARIN ÜLKEMİZDEKİ KISA TARİHİ

14 ve 15. yüzyılda başlıyan Rönesans hareketi toplumları etkilemiş, ve bu etkiler sonucunda Magna Carta, ardından Fransız İhtilali bireysel ve toplumsal hakların şekillenmesine öncülük etmiş ardından da sanayi devrimi gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler Osmanlı toplumunu geç de olsa etkilemiş, modernleşme arayışlarına girilmiştir. Siyasi ve askeri güç kaybının, Osmanlı Devletinin üzerinde baskı oluşturmasının sonucu olarak, eğitime önem verilmesi ve yaygınlaştırlması bu döneme rastlar. 19. yüzyılın ortalarından itibaren ülkede batılı ulusların önce kendi vatandaşları için açtıkları eğitim kurumlarını görürüz. Ancak bu kurumlardan çok önce Kanuni Sultan Süleyman dönemindeki kapütülasyonlar çerçevesinde İstanbulda ilk olarak Fransız okulları açılmıştır. Bu okullar daha çok katolik tarikatlarinin uzantısı durumundadırlar. 19. yüzyılda faaliyete geçen ve genelde yabancılar tarafından kurulan okullar öncelikle kendi vatandaşlarının eğitimini kendi kültürleri çerçevesinde yapmayı amaçladıklarından, eğitim  kendi lisanlarında yapılmaktaydı. Bu okullara Türklerin ilgisi zamanla artmış ve Türk öğrenciler de eğitim almaya başlamışlardır. O zamandan günümüze kadar faaliyetini sürdüren bu okulların önemli bir kısmının adları, kuruluş tarihleri ve ilgili bazı notlar aşağıdadır.

Fransızca Eğitim Verenler:

Galatasaray Lisesi (1868) Mekteb-i Sultani ; Galatasaray Medresesi (16yy.)

Saint Benoit (1783)            Sainte Pulcherie (1846)                Saint Michel (1886)

Saint Joseph (1880)            Saint Joseph (1870)                Notre Dame de Sion (1856)

  İzmir                                       İstanbul

İtalyanca Eğitim Verenler:

Özel İtalyan Lisesi (1861)                

Galileo Galilei İtalyan Lisesi (1870)

Almanca Eğitim Verenler:

Alman Lisesi (1868)                        Sankt Georg Avusturya Lisesi (1882) 

İstanbul Erkek Lisesi (1884)             Sankt Georg Avusturya Ticaret Lisesi (1882)

Osmanlı tarihindeki batı tarzı ilk Türk liselerinden biri

İngilizce Eğitim Verenler:

 

Robert Kolej (1863) + Arnavutköy Amerikan Kız Koleji (1871)  { Şimdi beraber}

Üsküdar Amerikan Kız Koleji (1876)                       

Tarsus Amerikan Koleji (1888)

İzmir Amerikan Koleji (1878)                                   

English High School ( Artık yok;Nişantaşı ve Beyoğlu Anadolu Lisesi)

Ayrıca, aynı yoğunlukta yabancı dil eğitimi vermeseler de Türk eğitimciler tarafından kurulan Şişli Terakki Lisesi ( 1877 ; Terakki Vakfı) , ile Işık Lisesini de (1885; Fevziye Mektepleri Vakfı)  belirtmek gerekir.

 

Görüldüğü üzere, yabancı dilde eğitim veren okulların faaliyete geçmeleri,

3 Kasım 1839 Gülhane Fermanı ve 23 Aralık 1876 da ilan edilen Birinci Meşrutiyet dönemi evresinde yaşanan siyasal ve sosyal değişim dönemine rastlamaktadır. Osmanlı toplumundaki modernleşme hareketlerinin gelişmesinde Avrupanın o dönemdeki güçlü uluslarının dillerinde yapılan eğitimin ve buna bağlı olarak o kültürlerin öğrenilmesinin payı büyüktür.

Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasının ardından kapsamlı bir eğitim seferberliği başlatılmış, harf devrimi gerçekleştirilerek, toplumun kendi lisanını hem daha kolay yazıp, okuması, öğrenebilmesi dolayısıyla ileri eğitimini de kendi lisanında kolaylıkla yapılabilmesi  hedef alınmıştır. Bu dönemde 1928 yılında Ankarada Türk Eğitim Derneği Kurulmuş, bu derneğe bağlı olarak Ankara Koleji faaliyetlerine 1930 yılından itibaren aşamalı olarak başlamıştır.

MAARİF VEKALETİ KOLEJLERİ OLGUSU

2. Dünya Savaşının ardından Türkiye Batı dünyası ile beraber hareket ederek, siyasi ve ekonomik olarak yakın bir işbirliğine gitmiştir. Başlatılmış eğitim hamlesinin bir uzantısı olarak yabancı dilde yoğun eğitim verecek 6 adet Maarif Vekaleti Kolejinin( İzmir Koleji-Bornova, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul-Kadıköy, Konya, Samsun Koleji) kuruluşu 1955 yılında gerçekleştirilmiştir.Ardindan 1970 yilinda Bursa Maarif Koleji ve 1971 yılında Ankara Atatürk Maarif Koleji kurulmuştur.Sekiz okul,ilk öğretiminden sonra, yatılı olarak, ilk yılı temel lisan (İnglizce) öğretimi, üç yılı orta öğretim ve  üç yılıda lise öğretimi olmak üzere toplam 7 yıllık bir eğitim süresini kapsayacak şekilde planlanmıştır. Şimdi de bunu gerçekleştiren siyasi iradenin bu okullar için isim ve eğitim lisanı tercihlerinin nedenlerini ve kuruluşlarının amacını irdelemeye çalışalım;

 

Tercih nedenleri olarak aşağıdaki hususları sayabiliriz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Eğitim dilinin ingilizce seçilmesi, dünyada bu lisanın daha çok kullanılır olmaya başlamasına bağlıdır.

2) Okulların adlarının lise yerine kolej seçilmesi ise, orta ve lise oğretiminin birleştirlmiş olması nedeniyle, Amerikan eğitim sisteminde üniversite öncesi okullara verilen college adıyla ilişkilidir.

3) Yatılı olmasının tercihi ise, okulların kurulduğu yerlerin coğrafi çevresine hizmet anlayışı ile ifade edilebilir.

Amaç ise okulların yatılı olmasının doğal sonucu, genç yaşta sosyal paylaşım değerlerini özümsemiş, devlet kadroları ile iş hayatının ihtiyacı olan lisan bilen bireyler yetiştirmektir.

Bu okullarda ilk başlarda  yaygın olarak yabancı öğretmenler görev almışlardır.  Hazırlık sınıflarındaki lisan öğreniminin ardından orta ve lisede fen dersleri ingilizce olarak okutulmuştur.

Türkçe teknik kelime gelişimi açısından bakıldığında, bunun olumsuz etki yaptığı görülse de, yüksek eğitimine ingilizce olarak devam etmeyi seçenler için de avantaj olduğu açıktır.Kitapların ingilizce ve ithal olması dolayısıyla düz ortaokul ve liselerdeki fen dersleri müfredatına uygunluk konusunda sorunlar yaşanmıştır. Lise seviyesinde ingilizce derslerinde İngiliz ve  Amerikan edebiyatının temel eserleri okutulmuştur. Bir fikir vermek açısından bu dönemde okutulan bazı eserler şunlardır: Animal Farm (George Orwell), Tom Sawyer (Mark Twain), Great Getsby, Passage to India. Bu kitapların seçimi American Board tarafından yapılmış olup bazılarının işlediği konuların irdelenmesinde yarar vardır.

1975 yılında yürütme gücünü elinde bulunduran siyasi iradenin görüşü doğrultusunda bu okulların adları Anadolu Liselerine dönüştürülmüş, zamanla yatılı öğretime de son verilmiştir.

EĞİTİM, BİREY VE TOPLUM

 

 

 

 

Eğitim ve öğretim farklı kavramlardır ve öğretim, eğitimin bir parçasıdır. Öğretimin kapsamı devlet tarafından tanımlanmıştır. Eğitim ise, bu eğitimi alan kişinin çevresi ile olan ilişkilerini şekillendirmesini, kendisine ve bulunduğu topluma yararlı olabilmesini düzenler. Kişi dunyaya gelmesinin hemen ardından eğitimini almaya başlar ve bu süreç yaşamı boyunca devam eder, karekteri aldığı eğitim çerçevesi içinde oluşur ve olgunlaşır.

Toplumlar, statik yapıda olmayıp dinamiktirler. Bunun doğal sonucu ise modernleşmedir. Modernleşme, mevcut standartların daha iyi ve yeni olanla değiştirilmesi, gelişme ve ilerlemedir. Teknik ve ekonomik ilerleme, toplumun, sosyal, siyasal,  düşünsel ve ahlaki gelişmesinin itici gücüdür. Sorgulamasını, araştırmasını, cevaplar üretebilmesini her aşamada bilen ve çevresi ile iletişimi sağlayabilen bireyler olursa, toplum bunu başarabilir. Toplumların aydınlanarak, çağdaşlaşabilmesi buna bağlıdır.

Toplumların, coğrafi yaşam alanı vardır. Bu yaşam alanı vatandır. Vatanını seven, vatanına hizmet etmek duygusuna sahip bireyler, vatan toprağı üzerinde yaşamı paylaştıkları toplumun gelişmesine, ilerlemesine katkıda bulunurlar. 

Aynı coğrafi alan üzerinde yaşayan toplumların, yaşam biçimlerini ise gelenekleri şekillendirir. Gelenekler, toplumu bir arada tutan, bireyler arasındaki bağları güçlendiren değerlerdir. Geleneklerin kaybolması toplumun yozlaşmasına sebep olur.

 

O halde, toplumların varlıklarını sürdürebilmeleri ve gelişebilmeleri, yaşadıkları topraklar, yani vatanları üzerinde, geleneklerini geleceğe taşıyarak modernleşmelerine bağlıdır. Gelenekleri geleceğe taşıyabilme, gerektiğinde bunları geleceğin şartlarına uygulayabilme ve modernleşme yeteneklerinin oluşumu ile vatan sevgisi ancak eğitimle sağlanır. Bu da vatansever, geleneklerini geleceğe taşıyabilen, toplumlarını modernleştirebilecek kapasitede, bireyler yetiştirmek anlamına gelir.    

 

 

NİÇİN YENİDEN MAARİF KOLEJLERİ ?

Öğrencilik yıllarımızın yaşamımız üzerinde olan etkisi tartışılmaz, hele bu dönemin bir kısmımız için yatılı bir şekilde gerçekleşmiş olması bu etkiyi daha da pekiştirmiştir. İster yatılı okumuş olalım isterse yatısız, ister Kolej mezunu olalım isterse Anadolu Lisesi, on bir yaşından itibaren bir çok şeyin birlikte yaşanılıp, oğrenilmesi, diğer bir ifade ile yaşamlarımızı paylaşarak aldığımız eğitim hem karakterlerimizin hem de aramızdaki güçlü bağın oluşmasındaki  temel unsurdur. Bu okulları yeniden hayata geçirmek fikri, nostaljik bir özlem gibi görülebilir. Bu duygusal yaklaşım yanında asıl amaç, topluma kaliteli ve çağdaş eğitim hizmeti vermek düşüncesidir. Ülkemizin nufusu hızla çoğalmakta, ancak kaliteli eğitim sunabilen kurumların adedindeki artış ise bu hıza ayak uyduramamaktadır. Bu gerçek yadsınamaz. Bunun sonucu ise çağdaşlaşma sürecimizdeki ivme kaybıdır ve toplumumuza maliyeti ağır olmaktadır.

Ankara Atatürk, Bursa, İzmir-Bornova, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul-Kadıköy, Konya, Samsun Kolejleri ve devamindaki Anadolu Liseleri mezunları olarak, bu kabul edilemez durumu gören ve eğitimin toplumların gelişmesindeki önemini kavramış olan bizler, ulusumuzun hızla modernleşmesini arzuluyoruz. Bu arzumuzu gerçekleştirebilmek için hedefimiz, kendi eğitim kurumlarimizi ülkemize kazandırmaktır. Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde okul kurma ve işletmeleri yaygın bir uygulama olup, çeşitli kolaylıklar getirmektedir.

İlkelerimizi    

1)  Vatanseverlik - Vatanperverlik (Vatan hizmetkarlığı2) Toplumsal Modernleşme, Aydınlanma, İlerleme 3) Gelenekleri Geleceğe Taşıma

olarak özetleyebiliriz.

Okullarda verilecek eğitimin hedefi ise; öncelikle Türkçemizi en iyi şekilde kullanan, en az bir yabancı dili ana lisanı kadar bilen, sosyal paylaşım ve iletişim değerlerine sahip, vatansever ve vatanperver, geleneklerini geleceğe aktarabilecek, toplumumuzun modernleşmesine, gelişmesine katkı sağlayacak  yetenekte bireyler yetiştirmektir.

 

 

 

Yolumuz aydınlık ve açık olsun !

16/17 Mayıs 2009 Samsun

<<< geri
 
eNroll® CM
BALMED, İzmir Koleji ve Bornova Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği 2018