Şifre: Şifremi Unuttum
     
Üyelik
  Web Üyeliği
  Kullanım Kuralları
Balmed Hakkında
  Tüzük
  Bize Ulaşın
  Yönetim Kurulu
  Dernek Üyeliği
Kariyer
 
  Kariyer Alanı
Alışveriş
  Mağaza
İlan Panosu
  Emlak
  Vasıta
  Eşya
  Özel Ders
  Diğer



ANILAR
YENİ ASIR 4 HAZİRAN 1982 CUMA
BİNBAŞI'DAN HABER VAR
"NEWYORK - GELİBOLU KÜREKLE"
CUMHUR AYDIN'79
"KAYBOLUYORSUN"

"TAKSİM KIŞLASI"
Bir zamanlar, Taksim Meydanı'nda Topçu Kışlası vardı. Sadece o mu, değerli birçok tarihi bina daha vardı. Taksim Meydanı'nı nasıl katlettiğimizi görün. Katliamın başlama tarihi: 1940...

 

 

 

 

 
Taksim gezi parkının bulunduğu yerde Abdülmecid´in 1840´larda yaptırttığı Topçu kışlası bulunmaktaydı
Kışla o kadar büyüktü ki İnönü (Eski adı Mithatpaşa) stadı yapılmadan evvel milli maçlar avlusunda yapılıyordu.
 
Kışla Hint ve Rus mimarisinden esinlenmişti.
Kışla 1940 İmar hareketlerinde, önce Taksim meydanındaki (bugün metro girişi bulunan) ahırları yıkılarak, ve sonra Gezi Parkı´ndaki esas anıtsal binaları yıkılarak yok edildi.
 
Oysa bina duruyor olsaydı Taksim Meydanı dünyanın en güzel meydanlarından biri olurdu.  Mesela saray ihtişamında bir Ritz Carlton Oteli olarak kullanılabilirdi. 
Ya da sadece dış duvarları bırakılıp ortası günümüzdeki gezi parkı olarak düzenlenir ve dünyanın herhalde en görkemli parkı olurdu.

Bu Karakol binası İstiklal caddesinin hemen girişinde yer alıyordu.
 
Bugünkü Marmara otelinin yerinde 1960´lara kadar Osmanlı Bankası Genel Müdürü´ne ait olan Viyana stili bir Konak bulunuyordu.

Konağın ön cephesi

Sıraselviler caddesinin Taksim´e bağlandığı köşedeki bu enfes yapının yerinde bugün ´modern´ Taksim Square Hotel bulunuyor

Bugünkü Atatürk Kültür Merkezi´nin yerinde ise Elektrik İdaresine ait olan Konak bulunuyordu. Solda Kışla Ahırlarının kapısı önünde çömelmiş üç kişi.

 

Kışla Lütfü Kırdar tarafından 1940 senesinde Taksim yeni imar planı çerçevesinde yıktırıldı. Kışla pek çok savaşlar görmüş bilhassa 31 Mart olaylarından sonra bazı kısımlarında derin darbeler almıştı, ciddiyetinin ve otoritesinin sarsılmamasını isteyen İnönü hükümeti hep yeni binalar yapmaktaydı o dönemler. O yüzden kırık dökük bi kışlayı onaracak para bulamadığından "Bari yıkılsın" dediler. Yani "Onaramıyorsan yık gitsin" mantığı....Halbuki o binayı saklasalardı 30 yıl sonra çok güzel restore edilirdi. Taksim Kışlası´nın bombardıman sonrası, pardon imar hamlesi sonrası alınmış bir fotoğrafı

 

Taksim Kışlasının Nizamiye´si ( Giriş ve ayni zamanda kontrolün yapıldığı kapı).Bahçe içinden ve bahçe dışından iki görüntü.Yıl 1880-1893 arası.

Doç.Dr. Turgut SANER´in (İTÜ) çalışmasından seçilmiş foto ve bilgiler:

<<< geri
 
eNroll® CM
BALMED, İzmir Koleji ve Bornova Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği 2018